Leírás
Bükkfa levél alakú fatál, három rekesz különül el a felületén, a levéltest meghosszabbításában egy szár található, amely a tál nyeleként funkcionál.
Méret: 518*264 mm
Súly: 750 gr
Vadászházak elmaradhatatlan kelléke a bükkfa levél alakú tál, hisz a fácán ezen mutat jól igazán, a kandalló tüze mellett!
Inspiráció - milyen finomságok tálalására használhatjuk:
Vörösboros-konyakos fácán sült almával
Hozzávalók:
- 1.2 kg fácánhús
- 150 g vaj (vagy margarin)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 750 ml csirke alaplé
- 2 evőkanál finomliszt
- 100 g csirkemáj (elhagyható)
- 1 csipet rozmaring (őrölt)
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 3 ek whiskey
- 100 ml száraz vörösbor
- 2 teáskanál cukor
- 1 tk fokhagymapor
- 1 kg burgonya (kis méretű)
- 1 közepes fej lila hagyma
- 4 kis db alma
- 420 g őszibarack konzerv
Elkészítés:
A fácánt fektessük egy nagy méretű alufóliára. Dörzsöljük be kívül-belül jó alaposan vajjal/ margarinnal, szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. A fácán testnyílásait és a belsejét se felejtsük ki! Belsejébe tegyünk egy diónyi nagyságú vajdarabkát (és a csirkemájat).
Csomagoljuk be a madarat az alufóliába, majd a 'csomagot' helyezzük tűzálló tálba. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és a középső rácson kb. 1,5 órán át hagyjuk sülni/ párolódni.
A megmosott almákat és burgonyákat alufóliába csomagoljuk egy kevés rozmaringgal, majd megsütjük. Vigyázzunk, az alma hamarabb elkészül, így előbb ki kell vennünk, másként túlsül és szétesik!
Közben elkezdjük elkészíteni a szószt. Keverjünk össze sót, borsot, kakukkfüvet, fokhagymaport, cukrot, Merlot-t, whisky-t, citromlevet, apróra vágott lilahagymát, csirkealaplevet, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Igény szerint adagoljuk az összetevőket folyamatos kóstolgatás mellett. Mikor úgy érezzük, hogy finom, hozzáadjuk a lisztet és alacsony lángon besűrítjük, majd melegen tartjuk a szószt.
Vegyük ki a fácánt a sütőből, távolítsuk el az alufólia kabátkáját, helyezzük mellé a héjában sült burgonyákat (én darabokra vágtam) és az almákat, majd öntsük rá a szószt.
Tálaljuk barackkompóttal.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/vorosboros-konyakos-facan-sult-almaval
Értékelések
Még nincsenek értékelések.