Termékek ápolása

Ahhoz, hogy a fa termékek megőrizzék a megjelenésüket és a tulajdonságaikat, szükséges, hogy a megfelelő módon legyenek ápolva. A fából készült termékek mosásához csak langyos vizet és közönséges mosogatószert használjon, ne hagyja a termékeket hosszú ideig a vízben. Fontos, hogy hagyja, hogy a víz lefolyjon a termékekről, és hagyja őket alaposan megszáradni.

Ne tisztítsa a termékeket mosogatógépben!

Óvja fa termékeinket a nap sugarától, az ultraibolya sugarak károsíthatják a fa szerkezetét, amely deformalodashoz, vagy megrepedéshez vezethet. Tilos a fa termékeket radiátoron vagy egyéb fűtőtest közvetlen közelében szárítani.

Amikor szükségesnek érzi, a természetes módon szárított fát főző- vagy olívaolajjal kezelheti.

Néhány információ a bükkfáról

A bükk, amely nálunk is megtalálható, a Fagus sylvatica, más néven az európai bükk. Közép-, Kelet- és Nyugat-Európában és Ázsia egyes részein (Irán) őshonos. 300-500 méteres magasságtól a könnyű, laza talajú völgyekben egészen 1200-1400 méteres magasságig nő. Romániában az ország északi részén található nagyobb számban.

Általában 25-30 m magasra nő, átmérője eléri a 1,5 m-t. Vannak azonban olyan példányok, amelyek elérhetik a 40 m magasságot és a 2 m átmérőt. A törzs egyenes, zöldesszürke kéreggel, ovális levelekkel és apró, tüskés terméssel. A fa kemény, szívós, nagy nyomásállóságú. A szálak egyenesek, finom és közepes textúrájúak. A pórusok láthatóak, egyenletes távolságra vannak egymástól, és kisebbek, mint a tölgyé. Az évgyűrűk jobban láthatók, mint a tölgyön.

A fiatal fa színe sárgásfehér, éréskor vörösesfehérré válik, szíve piros. A gőzöléssel a szín egyenletes lesz, a fa pedig erősebbé és egyenletesebbé válik, és nem szívja fel többé a nedvességet.